Korekcija nosa - Sekundarna rinoplastika

Sekundarna rinoplastika ili ponovna operacija nosa se sprovodi u cilju korekcije nezadovoljavajućih rezultata prethodne operacije ili traume nosa. Rinoplastika u rukama iskusnog hirurga i korišćenjem adekvatnim metoda, uglavnom daje izvanredne rezultate, međutim, u manjem broju slučajeva, izgled nosa nakon primarne rinoplastike može biti unapređen dodatnom operacijom. Razlozi za sekundarnu rinoplastiku su ili neadekvatan estetski rezultat ili pak problemi sa disanjem.

Cilj: Uspostavljanje estetski poželjnih proporcija nosa, a koji nisu postignuti prethodnom operacijom.

Operativna tehnika: Uglavnom se svodi na modernije tehnike otvorene metode rekonstrukcije nosa. Treba imati u vidu da je prilikom ponovne rekonstrukcije nosa neophodan odgovarajući prirodni materijal za rekonstrukciju, koji je uglavnom prilikom prve operacije već u značajnoj meri iskorišćen. Ponekad je potrebno uzeti hrskavicu sa ušne školjke ili pak rebarnu hrskavicu, kako bi se nedostatak nadomestio. Sve ovo čini ponovnu operaciju nosa kompleksnijom, što zahteva iskusnog hirurga, koji ima prethodno iskustvo iz oblasti sekundarnih rinoplastika.

Trajanje procedure i anestezija: U zavisnosti od složenosti same rekonstrukcije, operacija može trajati od 2 pa do 4 sata i izvodi se u opštoj ili lokalnoj anesteziji sa iv analgosedacijom.

Oporavak: Kao i kod primarne rinoplastike, pacijentu se postavljaju tamponi, koji se obično uklanjaju četvrtog postoperativnog dana, kao i imobilizaciona maska koja se uklanja sedmog dana. Svakako se savetuje pošteda od težih fizičkih aktivnosti, kako bi se izbeglo nepotrebno formiranje otoka i podliva. Otoci i podlivi na licu.

Lepa je svaka žena, osim one koja misli da to nije, i one koja misli da to jeste.

Jovan Dučić