Transplatacija kose

Važne naučne studije pokazuju da su, praktično 98% muškaraca koji gube ili su izgubili kosu, pokušavali više puta da zaustave ovaj proces. Hirurgija ćelavosti napravila je ogroman napredak poslednjih godina. Muška ćelavost u suštini nije pojedinačni entitet, već postoje brojni tipovi. Svaki zahteva specifičan način lečenja.

Princip je uvek isti: uzeti kosu u predelu venca gde kosa sigurno nikada ne opada, i premestiti je u regiju temena.

Operativna tehnika: Različite operativne tehnike se primenjuju u zavisnosti od površine kože glave koja je zahvaćena alopecijom. Operativne metode kao što su vertikalna redukcija sa ili bez upotrebe ekspandera, kao i režnjevi poglavine su procedure koje se izvode u lokalnoj anesteziji i mogu se zajedno kombinovati kada se govori o liftingu kosmatog dela kože poglavine. Najčešći vid trajnog presađivanja kose sa postojećih kosmatih delova poglavine su mini i mikrograftovi.

Trajanje procedure: Procedura koja podrazumeva korišćenje sopstvenih mini (4-8 dlaka) i mikrograftova (do 3 dlake) je laka i traje od 2 do 4 časa, a izvodi se u lokalnoj anesteziji. U regiji gde se kosa presađuje napravi se onoliko perforacija koliko je umetaka moguće dobiti (do 1500). Na svakom implantatu se obrazuje krastica koja će otpasti posle dve nedelje, a sa njom otpada i implantirana dlaka koja ponovo, iz početka, izrasta za oko tri meseca kasnije.

Neophodno je operaciju izvoditi u više navrata na istom delu kože da bi se dobila željena gustina kose. Dodatni tretman se izvodi za 3 do 6 meseci.

Oporavak: Nakon 48 sati normalno pranje kose.

Lepota će spasiti ovaj svet.

Fjodor Dostojevski