Korekcija nosa

Primarna Rinoplastika - Korektivna Rinoplastika, Otvorena strukturna Rinoplastika

Cilj: Korekcija veličine i oblika nosa (izražen greben nosa, predugačak, preširok nos /baburasti/, ili asimetričan vrh, povijen vrh nosa, sedlast nosa, deformacije nosa nakon prethodne rinoplastike ili traume), kao i korekcija eventualnih poremećaja disanja ispravljanjem nosne pregrade ili uklanjanjem viška nosnih skoljki i sluznice, ili korekcije valvule nosa upotrebom Spreader graftova itd. otvorenom metodom (open approach).

Klasična endonazalna operacija je postala retka, ne zato što je postala zastarela, nego zato što je po našem mišljenu rezervisana za manji broj redukcionih rinoplastika sa minimalnom grbom, dobro definisanim i projektovanim vrhom nosa, što je na žalost veoma retko u praksi.

Mada nema granice u godinama za rinoplastiku, adolescencija je trenutak kada nos praktično dostiže svoj potpuni razvoj. Tek po dostizanju pune fizičke zrelosti može se preporučiti operativna korekcija nosa.

Operativna tehnika: Korekcija se obavlja preko rezova unutar nozdrva, kao i jednog malog gotovo neprimetnog reza sa donje strane nosa, kojima se omogućava adekvatan pristup skeletu nosa. Otvorenom metodom se obezbeđuju brojne prednosti u odnosu na klasične operacije nosa. Dalji postupak se sastoji od menjanja oblika i položaja hrskavica i kostiju nosa u smislu smanjivanja nosne piramide ili pak njenog povećanja. Nakon završene intervencije u nosne hodnike se postavljaju tamponi, a na nos kompresivna maska, koja se uklanjaja nakon sedam dana.

Trajanje procedure i anestezija: Operacija obično traje od 2 do 3 časa i obavlja se u opštoj anesteziji ili u lokalnoj anesteziji sa iv analgosedacijom.

Oporavak: Do uklanjanja tampona pacijent diše na usta, a za to vreme otok se povlači u najvećoj meri. Brzo se uključujete u normalan život, ali se u narednih nekoliko dana moraju izbegavati aktivnosti koje podižu krvni pritisak. Otoci oko očiju i okolnog tkiva.

Retke komplikacije: Krvavljenje, papagajski nos.

Najbolji kompliment koji vam se može uputiti je kada vam kažu da vam nos nije upadljiv. Krajnji cilj rinoplastike, jeste da se dobije nos koji je funkcionalan, koji izgleda prirodno i u skladu sa vasim licem.

Lepa je svaka žena, osim one koja misli da to nije, i one koja misli da to jeste.

Jovan Dučić