Face Lifting

Centar ljudske figure je lice. Bez obzira na modne trendove i podneblje, uvek i svuda se u prvi plan stavlja lice-ličnost, a to je ujedno i prvo mesto gde se suptilne promene procesa starenja zapažaju pojavom prvih bora i viškom kože. Ove promene su nezaustavljive za sve, ali se biološki časovnik može vratiti unazad. Za najveći broj pacijenata uspešan facelifting je mnogo više od jednostavne fizičke transformacije.

Indikacije: Obično se radi o muškarcima i ženama preko četrdeset godina, iako neki pacijenti i u svojim tridesetim mogu poboljšati svoj izgled ovim procedurama. Izvodi se zatezanje i podizanje opuštenih tkiva lica i vrata, kao i volumetrijsko podmlađivanje, uz kompletnu restauraciju mekih tkiva lica. Lifting treba često kombinovati sa korekcijom očnih kapaka, zatezanjem čela, liposkulpturom lica (zapreminsko oblikovanje lica korišćenjem sopstvenog masnog tkiva) i/ili površnim pilingom uz pomoć dermoabrazije, lasera ili hemijskih sredstava. Krajnji cilj zahvata daje licu čvršće konture i svežiji izgled.

Operativna tehnika: Postoji više različitih operativnih procedura facelifting-a. Zatezanje isključivo kože lica, bilo je popularno mnogo godina unazad, ali se još uvek koristi u posebnim slučajevima. Srednje dubinski i dubinski facelifting vrše kompletnu restauraciju dubljih mekih tkiva preko koštanih struktura lica. Rezovi se nalaze duž linije kose na slepoočnicama i produžavaju neposredno ispred ušne školjke, ispod resice i iza uha. Nakon toga se koža lica i vrata oslobodi, a njen višak odstrani, uz prethodno zatezanje potkožnih struktura, da bi se obezbedio dugotrajan efekat. Ponekad je potrebno liposukcijom odstraniti masne naslage ispod vilice i na vratu radi poboljšanja njihovih kontura.

Trajanje procedure i anestezija: Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju, a traje oko 2-4 časa. Dužina zahvata zavisi od tipa operacije (danas postoje mnoge vrste mini-liftinga S-lift, lifting slepoočne regije ili vrata) i stručnosti operatora.

Oporavak: Uklanjanje zavoja i drena nakon 1-2 dana, posle čega pacijent može da opere kosu, dok se konci skidaju izmedju 7. i 10. dana. Posle hirurškog zahvata postoji prolazni osećaj zatezanja ili utrnulosti lica i vrata. Zarastanje ožiljaka odvija se postepeno, iako znatno brže nego na drugim delovima tela. Svi ožiljci su sakriveni ispod kose ili u prirodnim naborima lica ili iza ušiju, a nakon endoskopskih intervencija skoro i da ih nema! Šminka se može koristiti već posle par dana od operacije, a direktno izlaganje suncu treba ograničiti na par meseci.

Retke komplikacije: Otok i krvni podlivi koji se povlače za nedelju dana, povreda grana ličnog živca, pojava hipertrofičnih ožiljaka iza uha i na vratu, infekcija.

Lepa je svaka žena, osim one koja misli da to nije, i one koja misli da to jeste.

Jovan Dučić