Lifting čela i obrva

Čelo, kapci i donji delovi lica usled starenja najpre podležu gubitku tonusa. To opuštanje povlači za sobom opuštanje obrva što doprinosi tužnom i umornom izgledu lica i stvara višak kože na gornjim kapcima.

Indikacije: Podizanje prvenstveno spoljašnje polovine obrva, korekcija vertikalnih bora između obrva kao i dugačkih horizontalnih bora na čelu. Zatezanje i podizanje viška opuštene kože čela.

Anestezija: Operacija u zavisnosti od operativne tehnike traje od 2-3 časa i obavlja se u lokalnoj anesteziji sa intravenskom analgosedacijom.

Operativna tehnika: Rez se napravi u kosmatom delu glave između gornjih polova ušnih školjki, koža čela oslobodi do obrva, a njen višak odstrani uz prethodnu neutralizaciju mišića koji vrše nabiranje čela. Podizanje obrva i zatezanje čela može se izvesti kroz minimalne otvore od dva santimetra endoskopskim putem. Ovo može da bude samostalna procedura ili se izvodi zajedno sa operacijom zatezanja opuštene kože lica. Podizanje obrva može da se izvede i jednostavnom operativnom tehnikom kroz tri pojedinačna manja otvora u kosmatom delu glave i ta procedura traje znatno kraće, oko 1 čas.

Postoperativni tok: Pranje kose i povratak na uobičajene aktivnosti nakon 2-3 dana, dok se konci uklanjaju između 10. i 15. dana.

Retke komplikacije: Blagi otok i retki krvni podlivi na čelu.

Ako je putanja lepa, nemojmo pitati gde vodi.

Anatol Frans